Jyrki J.J. Kasvi Ennemmin naiivi ja väärässä kuin kyyninen ja oikeassa!

Ravintosuositusähky

  • Ravintosuositusähky

Kovia rasvoja, monityydyttyneitä rasvahappoja, nopeita ja hitaita hiilareita, sokeria, antioksidantteja, omega kolmosia, kuutosia ja ykkösiä, hyvää ja pahaa kolesterolia, vesi- ja rasvaliukoisia vitamiineja, suolaa, natriumia ja nitraatteja, B1,B2, B12-vitamiineja, kalkkia ja kalsiumia, magnesiumia, E160d, E300, E967 ym. lisäaineita, …

Ravintosuosituksia pukkaa joka tuutista, ja iltapäivä- ja naistenlehtien dieettiohjeet päälle. Milloin pitäisi ahmia marjoja ja hedelmiä, milloin niistä saa liikaa sokeria tai ainakin hepatiitin. Milloin pitäisi syödä kalaa, milloin se on myrkkyä. Milloin pitäisi välttää leipää, milloin sitä pitäisi syödä itsensä ähkyyn.

Olen saanut kyllikseni kaikista ravintosuosituksista ja dieettiohjeista. En jaksa enää yhtäkään, vaan käännän sivua ja vaihdan kanavaa aina kun Pekka Puska & kumpp. Ilmestyvät ruutuun.

Maallikko ei voi mitenkään tietää, mitä kaikista ristiriitaisista suosituksista pitäisi noudattaa ja mitä ei.

Jos sairaalaruoka on esimerkki siitä, millainen on terveellinen ruokavalio, syön mieluummin epäterveellisesti. Kun taannoin jouduin osastolle, selvisin nälkiintymättä vain vieraiden tuomien maustemyllyjen avulla.

Sen ainoan kerran kun olen onnistunut ruokavaliolla laihduttamaan, se oli kokopäivätyötä. Koko päivä piti kellottaa aterioiden, ruokaostosten ja ruoanlaiton ympärille. Lounas työkavereiden kanssa oli mahdoton ajatus, ja onneksi puoliso oli reissutöissä. Jääkaappi sisälsi vain seuraavan ja sitä seuraavan aterian raaka-aineita.

Lopulta päätin, että syöminen ei voi olla elämän ainoa tarkoitus.

Ja sitten pitäisi vielä miettiä kunkin ruoka-aineen eettisyyttä. Tämä kala on niin terveellistä ja maukasta, että se on kalastettu lähes sukupuuttoon. Nämä katkaravut luovat työpaikkoja kehitysmaahan, mutta kasvattamon tieltä on jouduttu raivaamaan rannikkoa eroosiolta suojaava mangrovetiheikkö. Tämä suklaamousse on tehty lapsiorjien poimimista kaakaopavuista. Tämän kahvikupin valmistamiseksi kasvatetut kahvipensaat vievät viljelysmaata ruokakasveilta.

Ruokalistan lukeminen ei enää onnistu ilman ravinto-opin ja molekyylibiologian kaksoistutkintoa sekä ympäristön tilan ja maailmanpolitiikan jatkuvaa seurantaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ruoan kanssa leikkimistä voisi kai pitää taantumuksenakin.

Minä huomasin ohimennen, että viljattomalla ruokavaliolla kroppa toimii paremmin kuin viljallisella. Paino tippuu ja nopeasti, migreenejä on ollut vähemmän, eikä väsytä niin paljon. Vatsa ei pullota.

Ruokapyramidin peruskivi on vilja.

Näitä ajatellessa tulee sellainen olo, että me olemme oikeastaan tuotantoeläimiä. Syömme meille suositeltua rehua, sillä niin se on tehokkaampaa ja se mahdollistaa suuremman pääluvun. Ja se on poliittista.

Viljelys on niin suuri tekijä kaikessa siinä, mitä ympärillämme näemme, että sen kyseenalaistaminen on kaiken kyseenalaistamista.

Markku Päivätie

Kyllähän se niin on ettei kaikki sovi kaikille, eikä myös maistu. Mikä tänään olis sallittua on huomenna kielletty. Itse syön kotona tehtyä mieleiseksi maustettua ruokaa ja mahdollisimman vähän leipää, olkoon jokainen mitä mieltä tahansa.

Käyttäjän JoukoKesonen kuva
Jouko Kesonen

Eikös Arabica kahvi (eli kotoiset kahvimme) kasva lähinnä muuhun viljelykseen soveltumattomissa vuoristo-olosuhteissa. Eli kahvi ei ole kovin epäeettistä siltä kannalta ajateltuna.

Muutenkin tuo on hieman pelleilyä ajatella että ruokaa riittäisi kaikille jos sitä vaan viljeltäisiin enemmän. Meillä on jo nyt ylijäämää mutta ei se kohdennu niin että kaikille riittäisi. Kas siinäpä sinulle ongelma vaaliteemaksi :)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Nämä ravintosuositukset muuttuvat sen verran usein, että mielessäni on käynnyt, että joku lahjoo näitä tutkijoita. Näin ollen voi olla erittäin vaikea saada puolueetonta tietoa. Itse olen jo ajat sitten päätännyt jättää nuo ravintosuositukset huomioimatta ja syödä niin kuin hyvältä tuntuu. Kun on vuosia mennyt tällä omalla ruokavaliollani, niin kyllä siitä eteenpäinkin se onnistuu.